Bullying

Bullying

Bullying este un fenomen raspandit peste tot in lume si afecteaza atat copiii cat si adultii. 

Sunt organizate multe campanii in media, scoli dar fenomenul este de multe ori acceptat tacit si tratat cu indiferenta.  

Bullying-ul doare, distruge si  condamna nejustificat oameni. Ce inseamna bullying? Bullying-ul este un act comportamental repetat, indreptat spre ranirea fizica sau mentala a unei persoane. De asemenea, el se caracterizeaza prin comportamentul unei persoane care incearca sa obtina suprematia asupra altora. Cel mai usor se poate observa aceasta forma de violenta in grupurile de copii. 

Bullying-ul este o acțiune care produce injurii celorlalți efectuată în mod repetat, care se poate manifesta fizic, prin agresivitate fizică sau psihologic, prin producerea unor daune emoționale. Instrumentele acestui fenomen sunt cuvintele, acțiunele sau excluderea socială. Fenomenul de bullying poate fi inițiat de o persoană sau de un grup de persoane, implicând un raport de putere inegal, deoarece victima, în cazul acestui fenomen nu dispune de resurse (fizice, psihologice, sociale) pentru a se apăra.

Victima pozează într-o ipostază de regulă vulnerabilă, care prezintă anumite slăbiciuni pe care bully-ul le poate exploata. Victima manifestă imposibilitate de apărare și sentimente de neputință. Spectatorii  sunt și ei persoane implicate în fenomenul de bullying, chiar dacă nu în mod direct, însă asistă la acțiune. Bullying-ul este considerat o formă de violență fizică și psihologică, o conduită intenționată care vizează producerea unor prejudicii (rănire, distrugere, daune) unor persoane (inclusiv propriei persoane), cu diferite cauze care determină noi forme de violență.

Comportamentul de bullying se face simțit mai ales atunci când există diferențe de ordin economic, rasial, cultural, de vârstă etc., iar copiii îl învață de la adulți, copiii mai mari, televizor. În procesul de creștere, aproape fiecare copil experimentează „necăjirea”  de către cei mai mari și adulți. Poate pentru aceștia este o simplă joacă, dar, pentru copil, este un model de comunicare de la cel puternic către cel slab; copilul este în plin proces de achiziții, încă nu are capacitatea de a discerne între bine și rău, încă nu poate prevedea pe termen lung consecințele faptelor sale sau ale altora, așa că interiorizează comportamentul, modelul de la cei apropiați lui și care îi asigură supraviețuirea sau din alte surse atunci când părinții săi îl acceptă prin neimplicare. Copilul învață și el să „necăjească” și, făcând acest lucru în mod repetat, comportamentul devine „bullying” și se manifestă:

  • verbal: amenințări, etichetări, batjocură;
  • psihologic: izolarea victimei, răspândirea de zvonuri;
  • fizic: lovire, împingere.

Victimele bullying-ului sunt adesea timide, cu stimă de sine scăzută, abilități sociale slabe, în general mai puțin puternice din punct de vedere fizic decât colegii lor; agresorii îi aleg după aceste criterii tocmai pentru a se pune ei în siguranță deoarece, de obicei, aceștia nu se răzbună.

Acest fenomen poate fi intalnit si la locul de munca iar persoana vizata este de cele mai multe ori cu un handicap sau vazuta drept un "ciudat" care nu se poate adapta activitatii cotidiene sau unor reguli de comportament nescrise dar impuse de o majoritate manipulatoare. 

Cum procedam? Cum ne aparam? In primul rand adultii dar si copiii trebuie sa fie incurajati sa vorbeasca despre situatiile intimidante in care au fost victime, asaltati verbal sau fizic. Psihologii sunt persoane pregatite profesional sa ajute si sa ii incurajeze pe cei victimizati sa vorbeasca deschis si sa isi regaseasca echilibrul. Familia ar trebui sa fie primul loc unde victimele bullying-ului pot gasi alinare. Activitatile in aer liber, sportul, calatoriile si grupurile noi de prieteni pot ajuta la recuperare si redescoperirea stimei de sine.

Iata un link cu activitati didactice pe tema Stop bullying ! www.pinterest.com/kellyrava/bullying-activities/ 

Ca asociatie care vizeaza sanatatea mintala si fizica suntem preocupati de amploarea acestui fenomen social si efectele de  scurta dar mai ales de lunga durata. AITCA - Let's be friends isi propune ca la sfarsitul lunii iunie sa demareze un proiect de constientizare a fenomenului cu incepere practica in anul scolar 2018-2019 si cu aplicabilitate in scoli si gradinite. Voluntarii nostri se vor implica in acest proiect deoarece consideram oprtuna si de actualitate cum sunt discriminati si umiliti copiii si adolescentii cu TSA. 

Bullying - VA URMA