Son-Rise

Son-Rise: Metoda de recuperare

SON-RISE, metoda despre care toti specialistii vorbesc.

Ce mai citim?

Intr-una din zilele însorite între terapii, am decis să mergem la o plimbare pe faleza din Constanţa, pe lângă Cazino. De obicei, stăm privim marea, vorbim despre pescaruşi, şi obsevăm, ne imaginăm că sunt rechini mari şi balene în apele Marii Negre şi mergem… în drumul nostru cortul cu cărţi. Ne oprim să ne uităm pe cărtţ, despre animale, respectiv dinozauri, pentru Horia şi despre prinţese şi modele pentru Nicole. Mami se uită şi ea şi caută cărţi pentru copii şi pentru ea. Găsesc cartea „ Să învingem autismul” de Raun K. Kaufman, editura Lifestyle publishing.

Wow… Sa învingem… ce motivaţional, ce încurajator.Viata este frumoasa alaturi de copiii speciali. Fiecare zi e altfel si plina de bucurii.

Citind pe copertă, aflu câteva detalii despre autor. Şi anume că acesta a fost diagnosticat cu o formă severă de autism când avea doar doi ani. Cum previziunile nu erau încurajatoare, cel puţin din partea unor specialişti „binevoitori”, părinţii lui au căutat să-şi ajute fiul aplicând o metodă proprie, pliată pe nevoile şi preferintele fiului lor. Metoda se numeşte SON-RISE, în traducere ar însemna Fiule- ridică-te.

Aici sunt explicate strategii clare şi practice, faptul că modelul repetitiv cu acordarea unei recompense nu este mereu cel mai bun exerciţiu deoarece, copilul trebuie să înteleagă de ce acţunile cerute de el sunt necesare, în context. Ex. mă imbrac pentru că este frig nu prentru că mi se dă neapărat o recompensă, fie că îmi place acţiunea sau nu.

Ce am observat la fiul meu este că oricât de mult am încercat să îl încurajez să facă ceva nu a fost pentru că vreau eu ci pentru că el va simţi nevoia să realizeze o acţiune. A te încălţa pentru a merge afară, a te spăla pe dinţi pentru a avea dinţi sănătoşi şi albi, a mânca singur un iaurt deoarece am mâna dreapta şi o pot duce la gură ca să îmi satisfac pofta de mâncare.

Exemplele continuă şi recomand să mai citim şi să învăţăm din bune practici şi să aplicăm ce este mai potrivit pentru copiii noştri. Toţi suntem diferiţi!